Facebook

Architektura wnętrz

12.02.2012Cabello / a2rhitektura

Tagi: a2rhitektura, Cabello, czerń, salon fryzjerski

Ekskluzywna czerń

Studio kosmetyczne "Cabello" znajduje się w Belgradzie. Jego właściciel dał pełną swobodę projektantom ze studia a2rhitektura przy tworzeniu wystroju wnętrza, identyfikacji wizualnej i jego nazwie.

W związku z tym, że lokal jest wynajmowany, pewne zmiany, takie jak przerobienie sufitu z wyraźnymi belkami stropowymi nie mogły być wprowadzone. Dlatego architekci zdecydowali się na użycie czerni jako koloru maskującego jego niedoskonałości.

Jednym z założeń było osiągnięcie stałej wysokości nierównego sufitu - zdecydowano się na dość nietypowe rozwiązanie na wyrównanie go zwisającymi czarnymi nitkami. "Włosy" nie dość, że spełniają założony efekt to dzięki widocznych na nich refleksom światła i ruchu przy przepływie powietrza są też świetnym elementem dekoracyjnym.

Dla złamania mocnego koloru, zdecydowano się na jasne naturalne drewniane meble i miękkie purpurowe światło podkreślające, że jest to salon skierowany do kobiet.

Pomimo małej przestrzeni, miejsce nie zostało przytłoczone czernią, a duże lustra powiększyły je wizualnie. Połączenie czerni i naturalnego jasnego drewna, nadało mu unikalny i ekskluzywny charakter.

 

via dezeen.com

Autor: Icon


Galeria

Komentarze

Aby móc uczestniczyć w dyskusji musisz się zalogować

Zaloguj się

do góry