Facebook

Architektura wnętrz

18.09.2011Gavroche Centre for Children

Gavroche Centre dla dzieci to kulturalny i edukacyjny obiekt położony w samym sercu miasta Saint-Ouen we Francji. Ta ostatnia część dużego programu rewitalizacji dzielnicy składającej się głównie z mieszkań, biur i obiektów handlowych zorganizowanych wokół dzielnicy Victor Hugo.

Centrum znajduje się przy ogrodzie, w stronę którego zwrócono warsztaty i salony gier, co daje nieograniczony widok na zieleń. 
Centrum dla dzieci wyróżnia się publicznym założeniem. System pokazuje kulturalne, edukacyjne i obywatelskie intencje z silnym akcentem na integrację społeczną. Centrum jest miejscem do wypoczynku, edukacji, gdzie dzieci i młodzież mogą rozwijać swoją własną indywidualność poprzez zbiorowe gry i warsztaty. 
Budynek znajduje się w centralnym punkcie miasta, całkowicie otwartym dla publiczności. Centrum opiera się na cokole składającym się z poziomych linii, nawiązujących do konfiguracji parku. Wewnętrzny układ na parterze sprzyja otwartej przestrzeni mającej maksymalną przejrzystość, dostosowaną do naturalnych warunków oświetleniowych, a także warunków akustycznych. Rygorystyczna organizacja poszczególnych pomieszczeń pozwala na czytelność różnych zastosowań, przy jednoczesnym ułatwieniu dla dzieci i zwiedzających w orientacji  w całym budynku. Budynek nie posiada żadnych zbędnych elementów. Jest miejscem kolorowym i otwartym, sprzyja aktywności psychicznej i fizycznej.

Via archdaily.com

Autor: tomek


Komentarze

Aby móc uczestniczyć w dyskusji musisz się zalogować

Zaloguj się

do góry