Facebook

Architektura wnętrz

15.03.2012Ochre Barn / Carl Turner Architects

Tagi: mieszkanie, stodole, w

Mieszkanie w stodole

Londyńskie studio Carl Turner Architects, jest odpowiedzialne za ten ciekawy projekt przerobienia starej stodoły znajdującej się w Norfolk, na dom mieszkalny. Całkowity budżet inwestycji wynosił tylko 300,000 funtów, na całą 444 metrową powierzchnie, czyli 676 funtów na metr kwadratowy. W związku z tym architekci musieli znaleźć rozwiązania które zarówno pozwolą skończyć całą przestrzeń, jaki i spełnić wymagania klientów.

Dom podzielony jest na dwie części - otwarty duży salon, oraz ciąg sypialni. Podstawową rzeczą, która pozwoliła zmieścić się w budżecie przy zachowaniu oryginalności jest wykorzystanie płyt OSB, zarówno jako ścian działowych, ale także zrobionych specjalnie na potrzeby tego projektu mebli. W salonie z OSB zbudowano nawet pomieszczenie, które podzieliło tą ogromną przestrzeń, nadając jej trochę przystępniejszy charakter i stało się "budynkiem w budynku". W całym domu pozostawiono widoczne elementy starej konstrukcji - drewniane belki oraz ceglane ściany, uzupełniając je jednak o nowe, takie jak drewniane i betonowe podłogi, które dopełniły i spoiły wizerunek tego domu.

Jedyne moje zastrzeżenie do tej przestrzeni to surowość płyt OSB, które kojarzą mi się z czymś niewykończonym. Zastanawiam się, czy nie lepiej wyglądałaby to miejsce, gdyby nadać im jednolitego kontrastującego koloru, który dodatkowo by je ożywił.

 

via homedsgn.com

Autor: Icon


Galeria

Komentarze

Aby móc uczestniczyć w dyskusji musisz się zalogować

Zaloguj się

do góry